DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO SIBINJ

Društvo je osnovano 05. lipnja 1926. godine. Na osnivačkoj skupštini društva bilo je prisutno oko 50 stanovnika sela te njih 27 odmah pristupa u članstvo društva i izabiru prvi upravni odbor. Za prvog predsjednika društva izabran je IGMAC MIŠKATOVIĆ a za zapovjednika ANDRIJA VAGNER.
Društvo svoj rad započinje u privatnoj kući bez financijskih sresdtava. Mještani svojim dobrovoljnim prilozima pomažu društvu te tako njih 11 pristupaju društvu kao članovi utemeljitelji sa ulogom od 500 ondašnjih dinara i drugi sa manjim prilozima te društvo uspijeva kupiti od DVD-a Brod polovnu ručnu špricu sa nešto tlačnih cijevi.

Društvo do svog doma dolazi 1937. godine, točnije 29. ožujka i to na slijedeći način: 19.veljače 1935.g. došlo je do poznatog krvoprolića kada je u Sibinju poginulo 8 nevinih ljudi a neki od njih su bili zlostavljani u zgradi ondašnje žandarmerije. Ovaj događaj potresao je narod Sibinja i okolice te je na prijedlog odbora zemljišne zajednice koja je bila vlasnik zgrade gdje je bila smještena žandarmerija, sazvana skupština zemljišne zajednice na kojoj je donesena odluka da se žandarmerija mora iseliti a zgrada mora predati na trajno korištenje vatrogasnom društvu. I nakon pune dvije godine društvo dobiva svoj dom. Tako droštvo dolšlo do svog doma a u vremenima koja su uslijedila i dva puta ostajalo bez istoga. Po svršetku II svjetskog rata u dom prisilno useljava milicija te nakon mnogo muke i nesebičnog zalaganja uprave društva nailazi se na razumjevanje SUP-a Zagreb koji određuje da se milicija mora iseliti i da se dom vrati društvu.

I po drugi put društvo postaje beskućnik. 13. travnja 1964. naše krajeve zahvaća potres i tako oštećuje dom da on više nije za upotrebu. Možete samo zamisliti, a naši stariji članovi bi nam to mogli zorno opisati, koliko je napora i truda cijelog društva bilo potrebno da se uz porušeno selo sruši stari oštećeni dom i sagradi novi. To im uspjeva i za proslavu 40. godišnjice svoga postojanja 1966. g. društvo useljava u svoj novi dom.

Društvo preživljava dva rata i ne samo preživljava nego aktivno sudjeluje u spašavanju života i imovine. Tijekom II svijetskog rata društvo osim gašenja požara sudjeluje u raščišćavanju ruševina i spašavanju ljutskih života poslije bombardiranja kako u Sibinju tako i u Slavonskom Brodu. Za vrijeme domovinskog rata društvo organizira danonoćna dežurstva i po potrebi vrši uzbunjivanje građana u slučaju opasnosti naleta neprijateljskih aviona.

Jedno izvjesno vrijeme je u prostorijama našeg doma bila smještena i jedinica ZNG-a. Nažalost obadva protekla rata uzimaju svoj krvavi danak pa tako ginu i naši članovi.
Prilika je da se kaže i to da je društvo od 1937.g. tj. od dobivanja svoga doma postalo glavni nositelj kulturnog i prosvjetnog razvitka mjesta jer okuplja mlade kroz dramsku, literarnu, tamburašku i druge sekcije te organizira mnogobrojne priredbe.

Što se tiče opreme za rad već smo rekli da smo prvu špricu, istina polovnu nabavili u godini osnutka tj, 1926.g.
1931.g. Društvo prodaje tu špricu DVD-u Zagrađe i kupuje novu koja je još uvijek u našem spremištu.
1952.g. Nabavljamo prvi agregat sa 6m usisnih i 40m tlačnih cijevi.
28. listopada 1973.g. društvo dobiva auto cisternu, popularnog “klempu”, vozilo koje je bilo u II svijetskom ratu a poslije prepravljeno u vatrogasnu auto cisternu i novo kombi vozilo sa pripadajućim 400 litarskim agregatom.
Poslije toga društvo još nabavlja i 800 litarski agregat.

Kako vrijeme čini svoje tako su navedena vozila otišla u otpis pa je 2000.g. udruženim snagama VZŽ i općine Sibinj nabavljeno je za nas “novo” vozilo kamion cisterna marke FAP. Da bi 2000.g. na poklon od DVD-a grada Zagreba dobili polovno kombi vozilo marke TAM.
U zadnjih par godina lokalna vlast uviđa pravi značaj DVD-a na njenom području pa smo tako počeli dobivati nešto više sredstava potrebnih za rad te uspijevamo nabaviti određen broj osobnih zaštitnih kompleta (odjela, čizma, rukavice), dva kompleta dišnih aparata za pristup zadimljenim prostorijama i ostale opreme potrebne za rad DVD-a.

Društvo sada ima 70 članova, od toga 30 operativaca, 30 podmlatka i 10 starijih članova.