Navodnjavanje i sustav obrane od poplava bile su glavne teme današnjeg radnog sastanka kojeg je brodsko-posavski župan Danijel Marušić sa suradnicima održao s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Susret je upriličen u Velikoj vijećnici zgrade Županijske uprave, a generalni direktor Hrvatskih voda u Brod je, kako je sam kazao, stigao na poziv župana Marušića.

– Direktor Hrvatskih voda nas je izvijestio o projektima koji su u tijeku, ali i o onima koji se tek planiraju raditi na području brodsko-posavske županije. Naravno da nas tu prije svega, uz zaštitu od poplava, zanima sustav navodnjavanja. Projekt Orubica, vrijedan oko 30 milijuna kuna, je završen, imamo uporabnu dozvolu i čekamo prve ugovore s poljoprivrednim proizvođačima. No, raduje nas da su u početnim fazama i novi projekti. Tu prije svega mislim na projekte navodnjavanja u istočnim općinama: Donjim Andrijevcima, Vrpolju i Velikoj Kopanici – kazao je župan Marušić.

Hrvatske vode, naglasio je ovom prilikom generalni direktor Đuroković, nastavljaju s ulaganjima u sustav navodnjavanja.

– Posebno je bitno omogućiti daljnji sustav razvoja navodnjavanja, ali i poticati poljoprivrednike da koriste te blagodati. Uz Orubicu planiramo osmisliti i isprojektirati nekih novih tisuću hektara, kako bi i drugima, na širem području Brodsko-posavske županije, omogućili razvoj kroz sustav navodnjavanja. – naglasio je Đuroković te se dotakao i pitanja zaštite od poplava.

Prema njegovim riječima Brodsko-posavska županija bi do 2023. godine trebala biti sigurna od poplava. – Nakon velikih poplava i nedaća iz 2014. godine iznimno je važno dovršiti sustav obrane od poplava. Na području Brodsko-posavske županije planirano je 210 milijuna kuna za rekonstrukciju nasipa, od čega je dobar dio već realiziran. Pet dionica je završeno, na šest se još radi, a za tri treba otvoriti natječaj u idućoj godini. Ne sumnjamo da ćemo do 2023. u cijelosti realizirati veliki projekt ojačanja lijevoobalnih nasipa rijeke Save. – naglasio je Đuroković.

Na današnjem radnom sastanku sudionici su se dotakli i pitanja aglomeracije Nova Gradiška, kao i projekta Brod 2 kojeg s nestrpljenjem očekuju stanovnici, ne samo Slavonskog Broda, nego i osam općina. – Radovi na aglomeraciji Nova Gradiška, projekta vrijednog 160 milijuna kuna, su u tijeku, a naša želja je ići ka realizaciji projekta Brod 2 koji bi na području Slavonskog Broda i osam općina trebao donijeti novih 150 kilometara kanalizacije i 50 km vodoopskrbnih cjevovoda. Vlada je stala iza tog projekta, on ide dobro, dokumentacija je spremna i zapravo sada čekamo novo projektno razdoblje 2021.-’27. da se omogući aplikacija i tog projekta. – poručio je Đuroković dodavši kako je svjestan da su upravo aglomeracije projekti koji su od vitalnog značaja za razvoj i ostanak ljudi na ovom području.

Na samo kraju podsjetio je i na činjenicu kako je u Sikirevcima uspostavljen sustav zahvaljujući kojem i područja Vinkovaca i Broda imaju kvalitetnu vodu. – Tamo sada više nema problema i to je dobar primjer da kad udružimo snage možemo riješiti sve probleme – zaključio je Đuroković u Slavonskom Brodu.

Izvor:portal Sbplus