KUD “ŠOKICA” – Slobodnica

KUD “ŠOKICA” datira svojim radom od 1915. godine na području sela Slobodnica općine Sibinj u Brodsko-posavskoj županiji.

U vremenu djelovanja KUD-a došlo je do promjene imena, 1947.g. u KUD “Sloboda” da bi se poslije domovinskog rata i osamostaljenja Hrvatske 1994.g. vratilo ime “Šokica”. KUD “Šokica” danas broji oko 90 aktivnih članova koji rade u četiri sekcije i to: dječja folklorna, starija folklorna, pučko-pjevačka i tamburaška sekcija. Pri KUD-u djeluje i škola sviranja koju danas pohađa 25 mladih učenika (3 generacije) od kojih prva već svira folklorne sadržaje starijoj folklornoj sekciji a mlađi kod nastupa dječje folklorne sekcije. Dječja folklorna sekcija broji 30 članova, koja se svake godine pomlađuje novim članovima, a iz koje svake godine dolazi podmladak u stariju folklornu sekciju.

KUD “Šokica” je član Družine – čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga čije je sjedište pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i IGF-a (Međunarodne unije folklora).

KUD “Šokica” je organizator dvije folklorne manifestacije i to: “Uskrsni ponedjeljak” u Slobodnici te Božićni koncert pod nazivom “Slava Bogu na visini”.

Voditelj tamburaške sekcije:
prof. Nikola Novosel
Voditelj folklornih sekcija:
Martina Kovačević
Predsjednik KUD-a:
Stjepan Kovačević
E-mail:
stjepan.kovacevic@sb.t-com.hr
Web stranica:
www.kudsokica.com