Ovih dana u općini Sibinj krenulo se s još jednim vrijednim projektom – energetskom obnovom zgrade osnovne škole “Sibinjskih žrtava” u Sibinju koju pohađa 330 učenika. Riječ je o investiciji od preko četiri milijuna kuna koja bi u konačnici, kada svi radovi budu završeni, trebala donijeti uštedu od čak 70 posto.

Napokon smo krenuli s energetskom obnovom, a evo i vrijeme nas je poslužilo. Za sve nas to će puno značiti. U prvom redu očekujemo niže račune i toplije učionice. Zapravo, kada sve bude privedeno kraju, očekujemo uvjete u kojima će kvaliteta rada i boravka u prostoru biti na višoj razini istaknuo je Josip Šišmanović, ravnatelj sibinjske osnovne škole.
Zgrada škole obnavlja se u sklopu prekograničnog INTERREG projekta “Inovativnim umom do pametnih škola”, koji se financira iz europskog IPA programa za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru.
Prema tenderu za obnovu škole predviđeno je izvođenje pripremnih radova, rušenje, demontaža, limarski radovi, elektroinstalacije, stolarija, fasaderski, izolaterski, krovopokrivački te soboslikarski i ličilački radovi, kao i betonski i armiranobetonski, keramičarski i podopolagački radovi, sustav grijanja te završni radovi.

Inače u okviru projekta Interreg, vrijednog ukupno milijun i 640 tisuća eura bit će obnovljeno ukupno sedam zgrada škola, od kojih šest s tuzlanskog kantona i ova sibinjska. Prema navodima ravnatelja cijela zgrada škole i dvorane u SIbinju bit će obložena toplinskom izolacijom, odnosno kamenom vunom, radi dodatne uštede na grijanju na radijatore će biti postavljeni termo-ventili. Na dotrajalo krovište, kazao je ravnatelj Šišmanović, bit će stavljeni paneli.

Radove izvodi požeška tvrtka Projekt inženjering, a radovi bi, ukoliko vrijeme posluži, trebali biti gotovi do kraja ove godine. Početkom ovih radova škola u Sibinju postala je jedna od deset škola s područja Brodsko-posavske županije na kojima se trenutno radi energetski učinkovita obnova.
Ono što svakako treba spomenuti jeste da energetska učinkovitost ne donosi samo uštede u potrošnji energije, nego posljedično dovodi do smanjenog emitiranja štetnih tvari u okoliš čime se izravno utječe na poboljšanje kvalitete zraka koji udišemo. Što u današnja vremena nije nimalo zanemariv podatak.

%d blogeri kao ovaj: