Povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 08. listopada 2018. godine, općina Sibinj organizirala je postrojavanje operativnih snaga sustava civilne zaštite, te vježbu civilne zaštite pod nazivom “Sigurnost i zaštita – Sibinj 2018.”
Tema ovogodišnje vježbe bila je potres uslijed kojeg dolazi do požara i urušavanja dijela školske zgrade. Gledatelji su tako imali priliku vidjeti postupanje u ovakvim situacijama. Prikazana je evakuacija školskog osoblja s djecom, dojava događaja u ŽC 112, koji je alarmirao vatrogasne snage, policiju i hitnu medicinsku pomoć. Po dolasku na mjesto događaja vatrogasci su prvo morali iz dima izvući osobu koja je zaostala u zgradi, te onda pristupiti gašenju požara.

Policija je osigurala mjesto događaja i regulirala promet, a hitna je preuzela zbrinjavanje ozlijeđene osobe, te ju odvezla u bolnicu.
U intervenciju se uključila ekipa Crvenog križa i preuzela zbrinjavanje evakuiranog školskog osoblja s djecom.
Budući da je prilikom prebrojavanja ustanovljeno da nedostaje jedna osoba koja u je u trenutku potresa bila u zgradi, ali ne u istom prostoru sa ostalima, pristupilo se traganju i izvlačenju iz ruševina. Ovaj posao odradila je ekipa HGSS-a, sa potražnim psom, a ponovno je pozvana i Hitna pomoć. S obzirom na težinu ozljeda i ruševine objekta, izvlačenje ozlijeđenog su odradili pripadnici Hitne pomoći i HGSS-a sinergijski. Ozlijeđenom je na licu mjesta pružena hitna medicinska pomoć, nakon koje ga je hitna odvezla u bolnicu na operaciju koja će mu spasiti život. Dojavu bolnici o potrebnoj intervenciji odradila je ekipa Hitne medicinske pomoći iz vozila, na putu prema bolnici.

Vježbom je bio zadovoljan i načelnik općine Josip Pavić, koji je istaknuo sustavan rad općine na opremanju i obuci postrojbe Civilne zaštite. – Ne samo da nam je ulaganje u sustav civilne zaštite zakonska obaveza, nama je to i poticaj ostvarenju naših ciljeva da na području BPŽ Općina Sibinj bude prepoznata kao perjanica sustava Civilne zaštite, a naši stanovnici što sigurniji, istaknuo je.

Načelnik stožera Civilne zaštite Tomislav Topalović istaknuo je kako je u ovakvim situacijama nužna kvalitetna i brza koordinacija svih službi u sustavu Civilne zaštite, kako bi se posljedice nesreća što prije otklonile, šteta po ljude i imovinu bila što manja, a stanovništvo što sigurnije.

Nakon odrađene vježbe, prisuti posjetitelji su mogli vidjeti izložbu opreme koju su priredili sudionici vježbe, a najmlađima se osobito svidjela prezentacija poslušnosti i dresiranosti psa HGSS-a koji je pronašao zatrpanu osobu tijekom vježbe.


Na ovu temu još nema komentara. Vaše mišljenje nam je važno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Općine Sibinj. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, klevetanja i vulgarnog izražavanja. Općina Sibinj zadržava pravo brisanja neprimjerenog komentara bez najave i objašnjenja. Komentari se objavljuju u realnom vremenu te Općina Sibinj nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila.

%d blogeri kao ovaj: