U razdoblju od 26.9. do 7.10.2022. g za 81 učenika s područja Općine Sibinj realiziran je program pod nazivom „Hrvatska pliva“. Program je ove godine kroz sufinanciranje osim Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske podržala i Općina Sibinj s iznosom od 37.300,00 kuna za organiziranje prijevoza djece.

Učenici su sudjelujući u programu imali priliku usvajati ne samo osnove plivanja već i usavršavati svoje plivačke tehnike. Praktičan rad na bazenima je bio organiziran u ukupno 7 grupa, u 2 termina s kojima su radili kineziolozi s višegodišnjim iskustvom rada.

Na početnom provjeravanju od ukupno 81 učenika, 36 učenika nije imalo nikakvog ili pak vrlo slabo znanje plivanja. Nakon 10 radnih dana i ukupno 20 školskih sati programa, na završnom provjeravanju samo 2 učenika nije zadovoljilo kriterije potrebne za pozitivnu ocjenu znanja plivanja, čime je primarni cilj programa itekako bio zadovoljen.

Osim redovnog programa u projektu su sudjelovali i učenici iz posebnog razrednog odjeljenja, koja su pomoću specifičnih vježbi oslobodila se straha od vode i stekla preduvjete za daljnje usvajanje motoričkih znanja iz područja plivanja. Učenicima iz posebnog razrednog odjeljenja sugerirano je da se priključe projektu naziva „Možeš i ti plivati“ i tako nastave besplatno pohađati program u terminima Paraplivačkog kluba „Marsonia“.

Zahvaljujući odličnoj suradnji Paraplivačkog kluba „Marsonia“, Općine Sibinj i OŠ „Sibinjskih žrtava“ projekt „Hrvatska pliva“ ispunio je sva očekivanja djece, roditelja i učitelja koji su strpljivo kroz 10 dana pratili i bili od velike pomoći u realizaciji ovog programa.

Ovaj način suradnje udruge i Općine može biti za primjer svima kako se mogu ostvariti značajne i konkretne stvari za svoju sredinu.