Start je bio  ispred spomenika Sibinjskim žrtvama u Jakačini Maloj, a cilj pred zgradom sjedišta Općine Sibinj

Općina Sibinj danas, 19. veljače slavi svoj dan, ujedno obilježavajući i 82. obljetnicu Sibinjskih žrtava –  događaja koji se u Sibinju zbio 19. veljače 1935., kada su hrvatske seljake mučki ubili pripadnici komunističkog režima ondašnje Kraljevine Jugoslavije. Tada su ubijeni Petar Topalović, Ivan Janković, Mato Peić, Ivan Katalinić, Đuro Štimac, Stipo Gunčević, Antun Ercegović i Antun Perković.

U spomen na njihovu žrtvu, jučer, 18. veljače održan je 3. tradicionalni memorijalni trkački polumaraton „Putevima Sibinjskih žrtava“, dug 21,5 kilometara, u kojemu je sudjelovalo u jednom trenutku gotovo 200 trkača. Start je bio  ispred spomenika Sibinjskim žrtvama u Jakačini Maloj, a cilj pred zgradom sjedišta Općine Sibinj. Sudionici polumaratona zaustavljali su se i odavali počast sibinjskim žrtvama i u naseljima Brčino, Grižići i pred središnjim spomen obilježjem u Sibinju.

Na samom startu u Jakačini Maloj ispred crkve svete Terezije Avilske, načelnik Općine Sibinj Josip Pavić sa suradnicima položio je vijenac na  spomen obilježje ubijenim seljanima, a potom je župnik Odvorački vlč. Željko Čabaj predvodio molitvu blagoslova za sve sudonike polumaratona.

Uz općinu Sibinj, nositelji organizacije polumaratona su članovi Trkačkog kluba Brace iz Slavonskog Broda koji su trčali cijelu dionicu od Jakačine Male preko Grgurevića, Bilica, Gornjih Andrijevaca do Sibinja, a uz njih je sudjelovalo i 40-ak profesionalnih trkača iz Zagreba, Slatine, Osijeka, Našica, Slavonskog Broda (među njima i poznati brodski maratonac Krešimir Šimić), te članovi svih sportskih klubova s područja općina Sibinj, uključujući i najmlađe – polaznike Škole nogometa iz Sibinja.

Nakon prezentacije, trkačima su načelnik općine Josip Pavić i zamjenik načelnika Tomislav Topalović podijelili zahvalnice za sudjelovanje u maratonu, na prigodnoj večeri u novoobnovljenom društvenom domu u Jakačini Maloj.  „Početak polumaratona, ali i svečanu večeru za sudionike ove smo godine odlučili organizirati u Jakačini Maloj, želeći da to malo selo, iz kojega je pet od osmero ubijenih seljaka, bude barem jedan dan središte naše općine i obilježavanja ovog spomendana. I novoobnovljeni dom u Jakačini Maloj je najmanje što možemo učiniti za ovo selo i njegove žitelje, u kojima ima i mladih obitelji, i gdje ima jako puno potencijala za razvoj“, kazao je načelnik općine Josip Pavić.

Programi obilježavanja Dana općine, nastavljaju se danas, 19. veljače, svečanom sjednicom u društvenom domu u Sibinju, nakon koje slijedi odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca na spomenik u središtu Sibinja, te sveta misa zadušnica u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u 11.00 sati. Poslije mise, u 12.00 sati slijedi i odavanje počasti Sibinjskim žrtvama polaganjem vijenaca pred spomen obilježje u Sibinju.