Zbog velikog broja nesavjesnih mještana koji su prilikom odvoza korisnog otpada (posebno u kantama za plastiku) u Srijedu, 11.10. pristupili krajnje nesavjesno ne pridržavajući se dobivenih uputa, obavještavamo vas da će općina Sibinj u suradnji sa svojim koncesionarom Jakob Becker održati žurni sastanak na kojem će se razgovarati kako i na koji način će se nastaviti odvoz korisnog otpada (papir, plastika).

Naime, temeljem Zakona o otpadu i direktiva EU sve općine i gradovi pa tako i naša općina dužne su smanjivati otpad postupno, no nažalost kod nas se događa suprotno, te se otpad i povećava. Svima vam je dobro poznato da je općina Sibinj uložila znatna sredstva u ovih nekoliko godina u nabavu zelenih otoka, kanti za papir i plastiku za gotovo sva domaćinstva a sve kako bi smanjili količinu otpada, reciklirali korisni otpad (papir i plastiku) , u dogledno vrijeme plaćali jeftinije odvoz tog otpada, te se ponašali u skladu s 21. stoljećem. No u našoj općini već nekoliko tjedana nesavjesni mještani zlouporabljuju, rekao bih, gotovo sve nas koji se pridržavamo pravila i Zakona o otpadu te u kante za recikliranje (papir, plastika) stavljaju gotovo sve ono što u njih ne treba stavljati te time povećavaju komunalni otpad našoj općini na jedan krajnje neodgovoran način. Rekao bih da to čine svjesno pritom ne mareći o našoj djeci, svom susjedu, u očuvanju okoliša te cjelokupnoj našoj zajednici. Ukoliko se ovakve stvari budu nastavile predložit ćemo Općinskom vijeću donošenje Odluke o visini kazne za neodgovorne i nesavjesne mještane kod kojih se ustanove da se nisu pridržavali uputa Zakona o otpadu i odluke općine Sibinj kažnjavanjem na “kućnom pragu” gdje se to ustanovi.
U cilju sprečavanja ovakih dogadjaja uskoro ćemo napraviti Plan radionica i edukacija po mjesnim odborima kako bi ponovno upoznali mještane o metodama razvrstavanja otpada.

U srijedu nakon odvoza korisnog otpada (posebno u kantama za plastiku) nekoliko naselja te prilikom razvrstavanja navedenog otpada u svom dvorištu, naš koncesionar Jakob Becker našao je mnoštvo stvari koji definitivno nisu plastika a to su bili: filteri od automobila i kamiona, kante od motornog ulja, mnoštvo odjeće i robe, mrtve pacove, mrtve mačke, bio otpad (otpad od krumpira…), vreću sa 10 mrtvih prašćića te drugi niz otpada koji nikako nije otpad za recikliranje.
U skladu sa svojim ovlastima nastojat ćemo riješiti ovaj problem kako “nesavjesni ne bi ugrozili odgovorne” te kako ne bi došlo do znatnih poskupljenja odvoza otpada na području naše općine.

Apeliram na mještane općine Sibinj da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema zajedno sa nama jer svi smo svjesni da je ovo jedan veliki problem te ukoliko se ne budemo pridržavali Zakona o otpadu, svi ćemo plaćati dvostruko veći odvoz otpada, a neodgovorni će dobivati vrlo visoke kazne sve dok ne dođemo u okvire koji su propisani Direktivama EU koje je RH potpisala.