Održan Križni put i Gospin plač

u filijali Duha Svetoga u Gromačniku.

 

2.travnja na nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, pomoćni biskup đakovačko – osječki, mons. Ivan Ćurić, u zajedništvu s domaćim župnikom, vlč. Božidarom Nađom, predvodio je tradicionalnu pobožnost križnoga puta uz vanjske postaje, dvanaestu godinu zaredom.

Uvodne riječi ispred kapelice Majke Milosrđa izrekao je biskup istaknuvši kako je u samim početcima izgradnje ovoga križnog puta, motivacija upravo bila marijanska pobožnost i Gospin plač.

“Mi ne želimo ovdje samo izvanjskim znacima naglašavati ovu pobožnost, nego značenje Kristove Muke i Križa treba prožeti naše živote i naše obitelji. Jedan je križ, jedna je Otkupiteljska žrtva, njome se rasvjetljuje  naš život i patnja! Križ je uvijek tvrd, ali je s Kristom i sladak jer je u zajedništvu s Isusom uvijek postojeća nada u bolje sutra, u novi život” kazao je biskup.

Između svake postaje mnogobrojni vjernici zajednički su pjevali Gospin plač na dva različita napjeva , slavonski i bosansko – hercegovački što ovoj pobožnosti daje poseban značaj te uvodi u otajstvo Isusove patnje na križu, ali i Marijine supatnje sa svojim Sinom.

Uz vjernike iz župe, sudjelovali su i mnogobrojni vjernici iz okolnih župa; Sibinj, Slobodnica,  Budainka, Brodsko Vinogorje, itd., a pobožnost su svojom prisutnošću obogatili i vlč. Filip Sertić iz Sibinja, te bogoslov Fabijan Križanović iz župe Odvorci.

Uz odrasle vjernike koji su se izmjenjivali kod nošenja Gospodinovog križa, ponosno i hrabro uz svaku postaju stajao je dječačić Filip Đuršić koji je svojom ozbiljnošću svjedočio Gospodinovoj patnji.

Po završetku pobožnosti župnik Božidar Nađ pozdravio je sve okupljene, zahvalio svima koji su doprinijeli u organizaciji ove pobožnosti i pozvao sve okupljene na okrjepu i druženje.