Održan radni sastanak na temu: Projekt sanacije brane Petnja

U srijedu, 29. ožujka 2017. u prostorijama Općine Sibinj održan je sastanak vezan uz najavu projekta sanacije brane Petnja.

Sastanku su nazočili načelnik općine Sibinj Josip Pavić, zamjenik Tomislav Topalović, predstavnik Hrvatskih voda Mišo Čičak, te predstavnici lokalne Udruge športskih ribolovaca “Petnja”, Ivica Koprivnjak i Tomislav Kruljac.

Tema sastanka je bila nužnost sanacije brane Petnja, ali s naglaskom na zaštitu životinjskog svijeta u jezeru, kako bi ova nužna aktivnost od strane Hrvatskih voda predstavljala što manji rizik za riblji fond i ostale životinje koje obitavaju u jezeru ili su s njim usko povezane.

Na ovom, prvom u nizu takvih sastanaka, razmatrane su moguće varijante preseljenja ribe i druge alternativne mogućnosti te zaštite živog svijeta u jezeru, čija će se mogućnost realizacije provjeriti u slijedećem razdoblju,  a na slijedećim sastancima na istu temu donijet će se zaključci za koju će se varijantu izvođač radova i sve zainteresirane strane odlučiti, kako bi se posebnost jezera Petnja sačuvala i unaprijedila.