Poštovani mještani, obavještavamo vas da se naše jezero Petnja polagano ispušta. Posljedica je to radova koji nam predstoje u sklopu projekta na sanaciji brane.

Prvi sastanak u vezi ovog projekta održan je 29. ožujka 2017. s predstavnicima Hrvatskih voda i naših ribiča u prostorijama općine Sibinj.
Tema sastanka je bila nužnost sanacije brane Petnja, s naglaskom na zaštitu životinjskog svijeta u jezeru, kako bi ova nužna aktivnost od strane Hrvatskih voda d.o.o predstavljala što manji rizik za riblji fond i ostale životinje koje obitavaju u jezeru ili su s njim usko povezane.

Danas je cjelokupni projekt u fazi ispuštanje vode koji traje gotovo mjesec dana, a u suradnji sa našim sumještaninom gospodinom Topalovićem koji je ustupio svoje zemljište izgrađen je i privremeni ribnjak u koji će se prenjeti riba.
S radovima sanacije, prema planu, započet će se početkom mjeseca lipnja do kada će osim radova na snimanju terena planira premjestiti i riba. Od mjeseca rujna će se raditi na popunjavanju pukotina brane s odgovarajućom smjesom, na armiranom betonskom tunelu zamijeniti čelične cijevi, te bočni preljev. Nakon završetka glavnih radova krajem godine jezero će se ponovo puniti vodom.
Vrijednost ove investicije iznosi 4 milijuna kuna a investicija je Hrvatskih voda.

Iako ovakvu sliku polu isušenog jezera mnoge generacije nisu imale priliku za vidjeti, uvjereni smo da se ovakvi radovi više neće morati izvoditi a sve kako bi nam se što prije vratio prirodni sjaj naše jedinstvene Petnje.