Sastanak načelnika općina
Na inicijativu Udruga općina u RH u Vrpolju su se 25. siječnja 2016. okupili načelnici s područja Brodsko-posavske županije koji su članovi Udruge općina u RH među kojima je bio i načelnik općine Sibinj Josip Pavić.

Domaćin susreta bila je članica UO Udruge općina i načelnica općine Vrpolje Ankica Zmaić.

Na sastanku se razgovaralo o problemima s kojim se svakodnevno susreću načelnici u obavljanju svoga posla, te o mogućnostima rješavanja istih.
Udruga općina u RH zalaže se za reformu lokalne samouprave, ali ona koja će se temeljiti na objektivnoj analizi stanja i potreba ljudi koji žive u hrvatskim općinama. Istaknuli su niz problema s kojima se susreću u svojim sredinama: od premalih fiskalnih kapaciteta do loše komunikacije s nadležnim ministarstvima.

Načelnici su razgovarali o potrebi raspisivanja natječaja za sredstva iz fondova EU-a jer projekti u općinama postoje i spremni su za realizaciju, kao i pomoć ministarstva za sufinanciranje razlike između EU projekta i ukupnog iznosa.

Dogovoreno je kako će sve članice (gotovo 300 članica) žurno dostaviti sve svoje projekte u Udrugu kako bi ista mogla nastupiti u Ministarstvu regionalnog razvoja sa molbom o povećanju projektnih natječaja.

Isto tako bilo je govora o izmjeni zakonske regulative kako bi se omogućile investicije u općinama i razvoj hrvatskog sela i ruralnih sredina te su u tom smjeru donešeni zaključci da se u provedbi bilo kakve buduće reforme treba voditi računa o obvezi približavanja javne usluge svakom stanovniku Hrvatske.

Isto tako planira se tražiti sastanak s premijerom Tihomirom Oreškovićem te ukazati na probleme i tražiti bolji odnos vlasti prema općinama jer više od 50% stanovnika živi upravo na selu i područjima općina.

Nakon sastanka načelnici su posjetili galeriju Ivana Meštrovića u Vrpolju.

%d blogeri kao ovaj: