SLAVONSKI BROD/ZAGREB – 17 učenika Ekonomsko-birotehničke škole, u pratnji svojih profesorica posjetili su Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, kako bi se upoznali s njihovim aktivnostima i područjem rada.

Učenici su u veleposlanstvu prošli kroz nekoliko odjela, od Informativnog centra Veleposlanstva, dvorane “Ivan Meštrović” gdje im se obratila zamjenica veleposlanika Victoria Taylor, do prve tajnice Wylita Bell, koja je učenicima pričala o svojim dužnostima, pripremama za posao kojega obavlja u američkim veleposlanstvima diljem svijeta, programima koje njezin ured organizira, suradnji s lokalnom zajednicom, aktivnostima u području obrazovanja, mogućnostima obrazovanja u SAD-u, ali i pričala o svom iskustvu učenja stranih jezika.

Pomoćni ataše Tina Masic, govorila je svojem djelokrugu rada, iskustvu i obrazovanju, a učenike je posebno zaintrigirala činjenicom kako je porijeklom iz Sibinja. Postavljali su joj pitanja i na engleskom i na hrvatskom jeziku te bili oduševljeni kada im se obratila na hrvatskom jeziku.

Učenici su tijekom posjeta imali priliku susresti se i s tri marinca za koje su imali puno pitanja o obuci, misijama, najtežim zadacima i uvjetima života i rada, a neki od njih imali su priliku isprobati dio vojne opreme koju marinci nose na zadacima.
“Za učenike je ovo bilo predivno iskustvo jer su stekli uvid u različite djelatnosti jednoga veleposlanstva, shvatili su važnost obrazovanja i napornoga rada za uspješnu karijeru i proširili svoje znanje o američkoj kulturi”, napisala je, uz ostalo, u priopćenju mr.sc. Mirta Kos Kolobarić koja je bila u pratnji učenika.