Oko osam stotina hodočasnika Sibinjskog dekanata, okupilo se u nedjelju 29. svibnja 2016. u đakovačkoj prvostolnici na svom velikom jubilejskom hodočašću.

Središnji dio susreta, svečano euharistijsko slavlje, je uz nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića predvodio nadbiskup Đuro Hranić. U koncelebraciji su bili i mons. Ivan Ćurić, svećenici dekanata, Tomislav Vlaović, Pero Stanić i Željko Čabaj, svećenik Stanislav Haramija, župnik grkokatoličke župe Kaniža Nikola Stupjak te svećenici podrijetlom iz ovoga dekanata.

Započinjući misno slavlje, nadbiskup Hranić uputio je riječi pozdrava i dobrodošlice, zahvaljujući hodočasnicima i njihovim župnicima što su se u lijepom broju odazvali na ovo hodočašće.
Nadbiskup je podsjetio kako je Sibinjski dekanat jedan od najmanjih u Nadbiskupiji i po broju župa i po broju vjernika. U dekanatu je svega 10-tak tisuća vjernika koji žive u šest župa, u kojima djeluje pet svećenika. Uz šest župnih sjedišta u dekanatu je 21 filijala. “Vaš dekanat ima i jedno posebno bogatstvo jer je na njegovom području i šest katoličkih župa istočnoga obreda, kojima upravljaju dvojica katoličkih svećenika istočnoga obreda.”

U prikaznoj procesiji predstavnici svake župe prikazali su darove, koji će biti namijenjeni potrebitima, a na kraju misnog slavlja nadbiskup je svim župnicima darovao sliku đakovačke prvostolnice, kao znak sjećanja na ovaj događaj. Liturgijsko slavlje skladnim je pjevanjem animirao veliki zbor, koji je dupkom ispunio katedralni kor, sačinjen od pjevača iz svih župa dekanata, od onih najmanjih, polaznika nižih razreda osnovnih škola sve do umirovljenika.

Općina Sibinj je svakoj župi u našoj općini financirala po jedan autobus za odlazak na hodočašće, a na svetoj misi sudjelovali su i načelnik općine Sibinj Josip Pavić, zamjenik predsjednika općinskog vijeća Stipo Anušić, kao i zamjenik načelnika Tomislav Topalović koji je imao i čast nadbiskupu Hraniću uručiti prigodan dar iz župe Odvorci.


%d blogeri kao ovaj: