Na području jezera Petnja dana 17.svibnja održana je vježba žurnih službi i interventne postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Vježba se istovremeno odvijala u tri županije i to pod nazivom Slavonija 2024.

Na današnju vježbu odazvali su se sibinjski vatrogasci,Stožer i članovi postrojbe civilne zaštite općine Sibinj, Gradski Crveni križ, županijski zavod za hitnu medicinsku pomoć, članovi hgss-a stanice Slavonski Brod, Policija, Hrvatske vode i ronilački klub Marsonia.

Scenarij vježbe odvijao se na području jezera Petnja kao simulacija zastoja vodenih pumpi na brani te naglo podizanja razine vode koja prijeti plavljenju naselja Završje.

U vježbi je simuliran veliki broj ozlijeđenih i unesrećenih koji su se u tom trenutku našli na šetnici oko jezera koje su zbrinuli djelatnici zavoda a iste su preuzeli članovi Crvenog križa u svom šatoru.

Zadatak članova postrojbe civilne zaštite bila je žurna izgradnja zečijih nasipa na rubnim dijelovima brane dok je zadatak vatrogasaca bilo ispumpavanje vode u obližnji kanal. Ronioci su uz pomoć Hrvatskih voda postavljali geomembranu budući je jedan dio brane propustio.

Interventna postrojba CZRH sudjelovala je sa mobilnim zapovjednim i kordinacijskim vozilom kojim je pružala podršku dronovima i davala signal internet-a budući da na Petnji nema signala kao i komunikaciju za Zapovjedništvom CZ-a u Bizovcu.

Cilj i zadatak ove vježbe je sustavna komunikacija i koordinacija žurnih službi u realnim i mogućim situacijama i procjenama ugroženosti ovakvih simulacija na području općine Sibinj.

Bitno je napomenuti da nitko od žurnih službi sve do dolaska na mjesto događaja nije znao scenarij ovogodišnje vježbe.

Drago mi je da je vježba ovakvog opsega održana na području naše općine te čestitam svim našim vatrogascima i pripadnicima civilne zaštite i svim sudionicima na uspješnom žurnom podizanju i rješavanju zadaće iz njihove nadležnosti.